W połowie lata, a szczególnie kiedy ta pora roku zbliża się ku końcowi, wiele osób wyszukuje sposobów, jak zachować to, co w niej najlepsze przez kolejne nadchodzące, mroźne miesiące. Jednym z najbardziej polecanych jest zamykanie smaków lata w słoikach pod postacią różnego rodzaju przetworów. Jeśli jeszcze nigdy tego nie robiłaś, wypróbuj kilka prostych i ciekawych przepisów. Przekonaj się, że przygotowanie domowej spiżarni jest świetną zabawą.

Kompot z truskawek

Kojarzony w dużej mierze z wakacjami spędzanymi na wsi i beztroską. Możesz przywołać te wspomnienia i zachować smak lata w słoikach. Musisz tylko zaopatrzyć się w:

  • truskawki – 1 kilogram

  • cukier biały – 200 g

  • wrzątek – 2 litry

  • maliny, porzeczki – opcjonalnie kilka sztuk

Taka ilość składników pozwoli na przygotowanie 4 słoików kompotu o pojemności ok. 800 ml.

  1. Świeże, twarde truskawki umyj w zimnej wodzie i usuń z nich szypułki. Odstaw do wysuszenia.

  2. W tym czasie wyparz słoiki i zakrętki. Najlepiej gorącą wodą lub myjąc je w zmywarce opróżnionej z innych brudnych naczyń.

  3. Do każdego słoika wrzuć podobną ilość truskawek. Mogą być w całości.

  4. Truskawki posyp cukrem – po ok. 4 czubate łyżki na każdy słoik.

  5. Do każdego słoika możesz wrzucić kilka malin i czerwonych porzeczek.

  6. Owoce zalej wrzątkiem – po 500 ml na każdy słoik.

  7. Słoiki dokładnie zakręć i potrząśnij, aby cukier się rozpuścił.

Słoiki muszą zostać jeszcze zapasteryzowane. Jednym z szybkich i wygodnych sposobów jest ich wstawianie do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni Celsjusza na 20 minut. Zwróć uwagę, czy pokrywki są wklęsłe. Po wyciągnięciu słoików z piekarnika, ustaw je do góry dnem i trzymaj tak przez 10 minut.

Kompot z truskawek najlepiej przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu.

Dżem wiśniowy

To kolejna propozycja, jaka będzie przypominać o lecie podczas zimowych śniadań. Do jego przyrządzenia będą potrzebne:

  • wiśnie – 1 kg

  • cukier – 300 g

  • sok cytrynowy – wyciśnięty z 1 cytryny

Przygotowany dżem możesz przełożyć do 250-300 gramowych słoiczków. Pamiętaj o ich wcześniejszym umyciu i wyparzeniu.

  1. Umyj i wydryluj wiśnie.

  2. Przełóż wiśnie do dużego garnka – najlepiej z grubym dnem.

  3. Zasyp wiśnie cukrem, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.

  4. Garnek odstaw na ok. 60 minut, aby wiśnie miały czas puścić sok.

  5. Po tym czasie zagotuj je. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut.

  6. Po tym czasie usuń nagromadzoną pianę i odstaw do wystygnięcia na ok. 3-4 godziny.

  7. Po tym czasie znów zacznij gotować wiśnie – przez około pół godziny.

  8. Odstaw wiśnie z ognia.

  9. Kolejnego dnia znów zacznij gotować dżem, aż uzyska pożądaną przez Ciebie konsystencję. Mieszaj co pewien czas.

  10. Kiedy dżem będzie już gotowy, przekładaj go do gorących słoiczków, dokładnie zakręć i ustaw do góry dnem.

Cukier biały może zostać zastąpiony cukrem żelującym, dzięki któremu czas gotowania dżemu i jego gęstnienia nie będzie taki długi.

Ogórki kiszone

Przenosimy się ze świata owocowych przetworów do tego, gdzie główną rolę odgrywają warzywa. Tym razem będą to ogórki, z jakich zimą będziesz mógł przyrządzić zupę, jak i wykorzystać jako dodatek do kanapek lub sałatek. Do przygotowania tych przetworów potrzebujesz:

  • małe ogórki gruntowe – 2 kg

  • czosnek – 2 małe główki

  • koper włoski – 1 duży pęczek

  • korzeń chrzanu i jego liście

  • sól kamienna – 4 łyżki

  • wrzątek – 2 litry

Taka ilość składników pozwoli przygotować 4 słoiki o pojemności 1 litra.

  1. Umyj ogórki i odstaw do wysuszenia.

  2. Umyj koper i chrzan.

  3. Pokrój korzeń chrzanu na mniejsze kawałeczki

  4. Z czosnku wyjmij ząbki. Nie musisz ich obierać.

  5. Przygotuj umyte i wyparzone słoiki.

  6. Podziel wszystkie składniki na 4 w miarę równe części.

  7. Na dno słoików włóż koper, chrzan i czosnek.

  8. Dołóż do nich ogórki – układaj je ciasno i jaśniejszą stroną do góry.

  9. Jeśli jeszcze został koper, chrzan lub czosnek, ułóż je na wierzchu ogórków.

  10. Zagotuj 2 litry wody. We wrzątku dokładnie wymieszaj sól kamienną.

  11. Przelej wodę do słoików i po zakręceniu lekko nimi potrząsaj przez chwilę.

  12. Słoiki odstaw w chłodne miejsce. Niech będą tam przez kilka dni.

  13. Po ok. 3 tygodniach ogórki powinny być w pełni ukiszone.

Marynowane pomidorki koktajlowe

Te małe, słodkie warzywa kojarzą się z letnimi sałatkami oraz grillem. Ich smak i aromat również możesz zamknąć w słoikach. Musisz tylko mieć:

  • pomidorki koktajlowe – 500 g opakowanie

  • ząbki czosnku – 8 sztuk

  • oregano – świeże lub suszone

  • ocet – 200 ml

  • woda – 20 ml

  • cukier – 1 łyżka

  • sól – 2 łyżeczki

  • czarny pieprz – kilka ziaren

Taka ilość pomidorków wystarczy do przygotowania jednego dużego słoika.

  1. Pomidorki dokładnie umyj i pozbądź się szypułek.

  2. Ugotuj zalewę, łącząc ze sobą ocet, wodę, sól, cukier, pieprz i dwa ząbki czosnku.

  3. Zalewę gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut.

  4. Pomidorki wrzuć do słoika i dodaj do niego pozostałe ząbki czosnku.

  5. Zalej pomidorki.

  6. Dokładnie zakręć słoik.

  7. Pasteryzuj go przez 10 minut w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Możesz to zrobić w piekarniku.

Warto, abyś wykorzystała te kilka przepisów, aby cieszyć się smakiem lata na dłużej i przy okazji nabyć nowe umiejętności, jakimi zaskoczysz innych.