
W połowie lata, a szczególnie kiedy ta pora roku zbliża się ku końcowi, wiele osób wyszukuje sposobów, jak zachować to, co w niej najlepsze przez kolejne nadchodzące, mroźne miesiące. Jednym z najbardziej polecanych jest zamykanie smaków lata w słoikach pod postacią różnego rodzaju przetworów. Jeśli jeszcze nigdy tego nie robiłaś, wypróbuj kilka prostych i ciekawych przepisów. Przekonaj się, że przygotowanie domowej spiżarni jest świetną zabawą.
Kompot z truskawek
Kojarzony w dużej mierze z wakacjami spędzanymi na wsi i beztroską. Możesz przywołać te wspomnienia i zachować smak lata w słoikach. Musisz tylko zaopatrzyć się w:
-
truskawki – 1 kilogram
-
cukier biały – 200 g
-
wrzątek – 2 litry
-
maliny, porzeczki – opcjonalnie kilka sztuk
Taka ilość składników pozwoli na przygotowanie 4 słoików kompotu o pojemności ok. 800 ml.
-
Świeże, twarde truskawki umyj w zimnej wodzie i usuń z nich szypułki. Odstaw do wysuszenia.
-
W tym czasie wyparz słoiki i zakrętki. Najlepiej gorącą wodą lub myjąc je w zmywarce opróżnionej z innych brudnych naczyń.
-
Do każdego słoika wrzuć podobną ilość truskawek. Mogą być w całości.
-
Truskawki posyp cukrem – po ok. 4 czubate łyżki na każdy słoik.
-
Do każdego słoika możesz wrzucić kilka malin i czerwonych porzeczek.
-
Owoce zalej wrzątkiem – po 500 ml na każdy słoik.
-
Słoiki dokładnie zakręć i potrząśnij, aby cukier się rozpuścił.
Słoiki muszą zostać jeszcze zapasteryzowane. Jednym z szybkich i wygodnych sposobów jest ich wstawianie do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni Celsjusza na 20 minut. Zwróć uwagę, czy pokrywki są wklęsłe. Po wyciągnięciu słoików z piekarnika, ustaw je do góry dnem i trzymaj tak przez 10 minut.
Kompot z truskawek najlepiej przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu.
Dżem wiśniowy
To kolejna propozycja, jaka będzie przypominać o lecie podczas zimowych śniadań. Do jego przyrządzenia będą potrzebne:
-
wiśnie – 1 kg
-
cukier – 300 g
-
sok cytrynowy – wyciśnięty z 1 cytryny
Przygotowany dżem możesz przełożyć do 250-300 gramowych słoiczków. Pamiętaj o ich wcześniejszym umyciu i wyparzeniu.
-
Umyj i wydryluj wiśnie.
-
Przełóż wiśnie do dużego garnka – najlepiej z grubym dnem.
-
Zasyp wiśnie cukrem, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
-
Garnek odstaw na ok. 60 minut, aby wiśnie miały czas puścić sok.
-
Po tym czasie zagotuj je. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut.
-
Po tym czasie usuń nagromadzoną pianę i odstaw do wystygnięcia na ok. 3-4 godziny.
-
Po tym czasie znów zacznij gotować wiśnie – przez około pół godziny.
-
Odstaw wiśnie z ognia.
-
Kolejnego dnia znów zacznij gotować dżem, aż uzyska pożądaną przez Ciebie konsystencję. Mieszaj co pewien czas.
-
Kiedy dżem będzie już gotowy, przekładaj go do gorących słoiczków, dokładnie zakręć i ustaw do góry dnem.
Cukier biały może zostać zastąpiony cukrem żelującym, dzięki któremu czas gotowania dżemu i jego gęstnienia nie będzie taki długi.
Ogórki kiszone
Przenosimy się ze świata owocowych przetworów do tego, gdzie główną rolę odgrywają warzywa. Tym razem będą to ogórki, z jakich zimą będziesz mógł przyrządzić zupę, jak i wykorzystać jako dodatek do kanapek lub sałatek. Do przygotowania tych przetworów potrzebujesz:
-
małe ogórki gruntowe – 2 kg
-
czosnek – 2 małe główki
-
koper włoski – 1 duży pęczek
-
korzeń chrzanu i jego liście
-
sól kamienna – 4 łyżki
-
wrzątek – 2 litry
Taka ilość składników pozwoli przygotować 4 słoiki o pojemności 1 litra.
-
Umyj ogórki i odstaw do wysuszenia.
-
Umyj koper i chrzan.
-
Pokrój korzeń chrzanu na mniejsze kawałeczki
-
Z czosnku wyjmij ząbki. Nie musisz ich obierać.
-
Przygotuj umyte i wyparzone słoiki.
-
Podziel wszystkie składniki na 4 w miarę równe części.
-
Na dno słoików włóż koper, chrzan i czosnek.
-
Dołóż do nich ogórki – układaj je ciasno i jaśniejszą stroną do góry.
-
Jeśli jeszcze został koper, chrzan lub czosnek, ułóż je na wierzchu ogórków.
-
Zagotuj 2 litry wody. We wrzątku dokładnie wymieszaj sól kamienną.
-
Przelej wodę do słoików i po zakręceniu lekko nimi potrząsaj przez chwilę.
-
Słoiki odstaw w chłodne miejsce. Niech będą tam przez kilka dni.
-
Po ok. 3 tygodniach ogórki powinny być w pełni ukiszone.
Marynowane pomidorki koktajlowe
Te małe, słodkie warzywa kojarzą się z letnimi sałatkami oraz grillem. Ich smak i aromat również możesz zamknąć w słoikach. Musisz tylko mieć:
-
pomidorki koktajlowe – 500 g opakowanie
-
ząbki czosnku – 8 sztuk
-
oregano – świeże lub suszone
-
ocet – 200 ml
-
woda – 20 ml
-
cukier – 1 łyżka
-
sól – 2 łyżeczki
-
czarny pieprz – kilka ziaren
Taka ilość pomidorków wystarczy do przygotowania jednego dużego słoika.
-
Pomidorki dokładnie umyj i pozbądź się szypułek.
-
Ugotuj zalewę, łącząc ze sobą ocet, wodę, sól, cukier, pieprz i dwa ząbki czosnku.
-
Zalewę gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
-
Pomidorki wrzuć do słoika i dodaj do niego pozostałe ząbki czosnku.
-
Zalej pomidorki.
-
Dokładnie zakręć słoik.
-
Pasteryzuj go przez 10 minut w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Możesz to zrobić w piekarniku.
Warto, abyś wykorzystała te kilka przepisów, aby cieszyć się smakiem lata na dłużej i przy okazji nabyć nowe umiejętności, jakimi zaskoczysz innych.