Kto z nas nie lubi deserów? Szczególnie te z dodatkiem sezonowych owoców zachwycają swym smakiem, a i często po wielu latach są wspominane jako jeden z milszych elementów dzieciństwa oraz beztroskich wakacji. Jeśli już poczułaś, że masz ochotę na popołudniowy deser, sprawdź kilka ciekawych przepisów. Zobacz, co wspaniałego przygotujesz, bazując na letnich owocach – truskawkach, malinach, porzeczkach, borówkach.

Twarożkowy deser z truskawkami

To idealna propozycja na upalny dzień. Do przyrządzenia takiego deseru potrzebne będzie:

  • 500 g truskawek

  • 200 g twarożku

  • 5 łyżek cukru

  • słodka śmietana – 3 łyżki

  • żelatyna – 1 łyżeczka

  • cukier wanilinowy – 1 łyżeczka

  • 1 jajko

  • wiórki kokosowe

Zanim przystąpisz do pracy, dokładnie umyj truskawki, następnie usuń szypułki i pozwól owocom się wysuszyć. Następnie posyp je cukrem i odstaw na chwilę, aby miały czas puścić sok.

  1. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki z wrzącą wodą.

  2. Dodaj do niej sok, który wypuściły truskawki i dokładnie wymieszaj.

  3. Truskawki rozłóż do kilku szklanych pucharków.

  4. Owoce zalej domową galaretką powstałą na bazie żelatyny i soku z truskawek.

  5. Utrzyj twarożek i dodaj do niego jedno żółtko i odrobinę cukru wanilinowego.

  6. Ubij białko jajka z dodatkiem cukru wanilinowego i dodaj pianę do twarożku.

  7. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyłóż na galaretki.

  8. Desery wstaw na kilkanaście minut do lodówki, aby się schłodziły.

Na wierzch deserów możesz zetrzeć odrobinę mlecznej czekolady lub posypać je wiórkami kokosowymi.

Malinowa panna cotta

Ten deser oczywiście kojarzy się ze słonecznymi Włochami. Do jego przyrządzenia potrzebne będą:

  • kubeczek malin – 250 g

  • śmietana 12% – 1,5 szklanki

  • jogurt naturalny – 1 mały kubeczek

  • cukier wanilinowy – 2 łyżki

  • cukier biały – połowa szklanki

  • żelatyna – 2 łyżki

  • sok z malin

Pracę rozpocznij od zalania żelatyny odrobiną wody. Odstaw ją do napęcznienia i przystąp do kolejnych zadań.

  1. Podgrzej ¾ szklanki śmietany z dodatkiem połowy szklanki cukru.

  2. Do tej masy dodaj napęczniałą żelatynę. Mieszaj do czasu, aż się rozpuści.

  3. Dodaj resztę śmietany i jogurt naturalny.

  4. Wymieszaj.

  5. Tak uzyskaną masę rozlej do kilku miseczek. Odstaw je do lodówki – najlepiej na kilka godzin.

  6. Po upływie tego czasu zanurz miseczki w letniej wodzie. Dzięki temu masę będzie łatwiej z nich wyciągnąć na talerze.

  7. Wcześniej umyte maliny połącz z cukrem wanilinowym.

  8. Maliny ułóż na talerzyki, wokół masy.

  9. Deser polej odrobiną soku z malin i udekoruj kilkoma listkami mięty.

Taki deser jest słodki, ale i zarazem orzeźwiający. Co ważne, jego smak przenosi do słonecznych zakątków Europy.

Porzeczkowo-kokosowy koktajl

To dość oryginalna propozycja łącząca w sobie tradycyjne owoce z nutką egzotyki. Aby posmakować takiego deseru, musisz zaopatrzyć się w:

  • czerwone porzeczki – 1 szklanka

  • mleko – 1 szklanka

  • jogurt naturalny – 3 małe kubeczki

  • śmietanę 30% – 1 mały kubeczek

  • wiórki kokosowe – 100 g

  • cukier puder – 4 łyżki

  • laskę wanilii

Zanim przystąpisz do przygotowania koktajlu, naszykuj 4 wysokie szklanki.

  1. Zagotuj mleko z dodatkiem wiórków kokosowych i cukru pudru. Odstaw do przestygnięcia.

  2. Dodaj do niego jogurty. Wymieszaj i odstaw do lodówki na kilkanaście minut, aby dobrze się schłodziło.

  3. Umyj porzeczki i usuń szypułki.

  4. Przetrzyj porzeczki przez sitko.

  5. Tak uzyskany mus wstaw na kilka minut do lodówki.

  6. Ubij śmietanę na sztywno. Dodaj do niej laskę wanilii.

  7. Śmietanę połącz z masą uzyskaną podczas pierwszych etapów pracy.

  8. Wymieszaj dokładnie i rozlej do szklanek.

  9. Na wierzch koktajlu rozkładaj mus uzyskany z porzeczek.

Takim deserem z pewnością zaskoczysz odwiedzających Cię gości. To doskonała alternatywa dla dobrze już znanych słodkości i co ważne – zapewniająca dużą dawkę witamin ze względu na zawartość porzeczek.

Tarta z borówkami

Ten przepis przypadnie Ci do gustu, jeśli jesteś miłośnikiem klasycznych przepisów i uwielbiasz ciasta z owocami. Do przygotowania tarty borówkowej niezbędne są takie składniki jak:

  • borówki – 350 g

  • mąka – 1,5 szklanki

  • masło – 1 kostka

  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • żółtka jajek – 2 sztuki

  • cukier biały – 1 szklanka

  • serek waniliowy – 600 g

  • żelatyna – 3 łyżeczki

  • kakao – 1,5 łyżki

Tartę można piec na małej blaszce lub tej przeznaczonej do przygotowywania szarlotki.

  1. Przez sitko przesiej mąkę i dodaj do niej proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

  2. Do wcześniejszych składników dodaj cukier i posiekaną kostkę masła.

  3. Dorzuć jeszcze żółtka i zagnieć ciasto. Postaraj się to zrobić dość szybko.

  4. Ciasto wstaw na godzinę do lodówki.

  5. Po upływie tego czasu rozwałkuj je i wyłóż na blaszkę.

  6. Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  7. W tym czasie rozpuść żelatynę w kilku łyżkach wody i odstaw na kilka minut.

  8. Podgrzej jeszcze raz żelatynę, aby się rozpuściła.

  9. Dodaj ją do serka waniliowego i dokładnie wymieszaj, a jeszcze lepiej zmiksuj.

  10. Tak uzyskaną masę wylej na upieczone i wystudzone ciasto.

  11. Na wierzchu połóż wcześniej umyte i wysuszone borówki.

  12. Tartę wstaw na kilkanaście minut do lodówki, aby masa serowa całkowicie stężała.

Smacznego!