Korzystanie z dobrodziejstw natury w danych porach roku to umiejętność, którą nie każdy posiada, lecz wielu pragnie się jej nauczyć. Przede wszystkim polega ona na znajomości warzyw i owoców sezonowych i łączeniu ich w niesamowite dania. Wiosną najlepiej sprawdzają się sałatki, które możemy wykorzystać zarówno w domu do obiadu, jak i zaserwować podczas przyjacielskiego grilla, a nawet zabrać do pracy na lunch. Sałatki odświeżają, dodają energii, są bogate w witaminy, a do tego pozwalają najeść się do syta.

Jajko niespodzianka

Sałatek z wykorzystaniem jajka jest stosunkowo niewiele, a te, co znane są od lat, zazwyczaj posiadają tonę majonezu, który niekoniecznie kojarzy się z lekkością i świeżością. W naszej wersji jajko występuje jako smaczny dodatek, który wzbogaca smak całej kompozycji warzywnej. Na początek siekamy bądź obrywamy wcześniej umytą i osuszoną sałatę lodową. Cztery ugotowane na twardo jajka kroimy na ósemki, po czym dodajemy je do sałaty. Jednego świeżego ogórka wraz z kiścią dojrzałych rzodkiewek kroimy w paseczki, a przygotowany wcześniej pęczek szczypioru drobno siekamy. Całość polewamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek, jednocześnie doprawiając solą i pieprzem. Tego typu sałatka świetnie sprawdzi się jako pożywne drugie śniadanie np. w pracy!

Sałatka z jajkiem

Nie tylko grillowo

Wiosna to najlepszy czas na długo wyczekiwanego grilla. Do tłustych kiełbas i karkówek z pewnością warto dołożyć coś lekko strawnego i z pewnością znacznie bardziej świeżego i witaminowego. Sałatka z pomidorów, kukurydzy, sałaty, fety i kiszonego ogórka z pewnością sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs. Na początek kroimy wszystkie warzywa w kostkę, sałatę rwiemy, a kukurydzę odcedzamy. Ogórki najlepiej smakują, gdy są własnej roboty – te leżakujące przez zimę w słoiku sprawdzą się idealnie. Fetę, tak jak i warzywa kroimy w drobną kostkę. Wszystko mieszamy, by na końcu doprawić sosem winegret – możemy użyć gotowych mieszanek ze sklepów, co jest opcją dla zabieganych lub postawić na stworzenie własnej mieszkanki z ulubionymi ziołami. Wystarczy wymieszać jedną łyżkę soku z cytryny lub dwie łyżki octu winnego z 4 łyżkami oliwy z oliwek, a także doprawić solą i pieprzem – najlepiej świeżo zmielonymi. Dla smaku możemy dodać także przyprawy jak np. oregano, bazylię, tymianek, rozmaryn i wiele innych. Sałatka najlepiej smakuje podawana na zimno zarówno do grilla, jak i do obiadu.

wiosenne sałatki

Zaskocz innych i siebie

Tak jak wiosną budzi się wszystko do życia, tak i w wielu z nas budzi się chęć do eksperymentowania w kuchni. Pragniemy próbować różnych smaków i łączyć to, czego dotychczas się wzbranialiśmy. Wiele osób wzdryga się na myśl o kozim serze, a tak naprawdę odpowiednie dobranie do niego innych składników, może zaskoczyć nie tylko gości, ale i nas samych. Trzecią inspiracją na wiosenną sałatkę będzie połączenie naprawdę różnych smaków. Przede wszystkim potrzebne nam będą szparagi, około 16 główek, kozi ser typu feta, cztery pomidory malinowe, pęczek czosnku niedźwiedziego i sześć ząbków zwykłego czosnku, około 10 gramów kiełbasy chorizo lub jej podobnej, a także pół szklanki maślanki, jedną czwartą limonki i ulubione sałaty – roszponka, rukola, szpinak baby czy sałata lodowa, pekińska lub masłowa. Pokrojone w kostkę chorizo podsmażamy na patelni, po czym odsączamy na sitku z nadmiaru tłuszczu. Uzyskany tłuszcz umieszczamy ponownie na patelni, tak aby stanowił bazę aromatyczną do pokrojonych w plastry pięciu ząbków czosnku, które zarumieniamy na niewielkim ogniu, po czym osuszamy na ręczniku papierowym. Warzywa kroimy w paski, a sałaty rwiemy, po czym dodajemy do nich starty ser kozi i chipsy czosnkowe. Następnie mieszamy w szklance maślankę sok z limonki, a także wyciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku. Tak przygotowanym dipem polewamy sałaty.

Na sam koniec przygotowujemy dodatek niespodziankę! Podsmażoną wcześniej kiełbasę chorizo miksujemy na piasek wraz z pozostałym po czosnku tłuszczem i całość posypujemy. Z pewnością, tak skomponowana sałatka nie obejdzie się bez pysznego komentarza!

Kuchnia wiosną odżywa, wystarczy jedynie znaleźć w sobie siłę i chęć do stworzenia czegoś nowego. Odśwież swoją kuchnię z darami natury, których wiosną nie brakuje.